Vizită la Planetariul din Suceava

A doua zi din cadrul programului „Școala Altfel” a stat sub semnul stelelor pentru elevii claselor a IX-a E și a XI-a C, de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, care sub îndrumarea profesorilor diriginți Vasiliu Aniela și Popescu Agnes-Monica, au vizitat Planetariul și Observatorul astronomic al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Planetariul a fost inaugurat în anul 1982, fiind destinat proiectării cerului, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a sateliților galileeni etc. Un element de unicitate care diferențiază Planetariul din Suceava de celelalte din țară îl constituie pictura maestrului Mircea Hrișcă, reprezentând orizontul orașului Suceava, reconstituind repere citatine de acum mai bine de 30 de ani. Sub titlul, „Călător printre stele”, activitatea le-a oferit elevilor o lume dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, meteori (fenomenul stelelor căzătoare), galaxii, constelații, zodii, o lume care invită la visare și care stârnește imaginația vizitatorilor. Elevii au fost purtați în acestă călătorie proiectată pe bolta artificială a unui cer înstelat, de d-na muzeograf Gavrilescu Mariana, au vizitat apoi expoziția tematică, despre structura universului, sistemul solar, planetele și caracteristicile lor, macheta Lunii etc.

scoala_altfel_clasa_aix_e_2_ziua_2

Vizita educativă de la planetariu a fost urmată de o activitate de mișcare și relaxare, coordonată de prof. Androhovici Mihai, intitulată ”Jocurile copilriei, înaint de apariția calculatorului”. Deși reticenți la început, elevii claselor a IX-a E și a XI-a C, s-au lăsat antrenați în jocurile propuse: săritul corzii, al elasticului, Fripta, Lapte gros, Bâza, Rațele și vânătorii, Năvodul etc.

Această zi a fost una în care elevii claselor a IX-a E și a XI-a C au învățat lucruri noi despre complexitatea universului din care facem  parte, despre comunicare și socializare prin ludic.