Student pentru o zi

În a patra zi din cadrul Programului „Şcoala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, pe 21.04.2016, elevii claselor a X-a A, a X-a C şi a XI-a C, de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, împreună cu profesorii diriginţi, Ramona Husarciuc, Agnes-Monica Popescu şi Loredana Mureşan, au vizitat Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Activitatea a avut drept scop principal informarea elevilor cu privire la oferta educaţională a facultăţii (11 programe de licență, 12 programe de masterat, 3 programe de doctorat), dar şi la alte oportunităţi oferite în cadrul campusului universitar. Facultatea oferă perspective viitorilor absolvenți, posibilități reale de angajare, prin adaptarea conținutului învățării la nevoile mediului de afaceri. În cadrul acestei activităţi, elevii au beneficiat de orientare şi consiliere profesională oferită de gazde, au fost conduşi să descopere, printr-un tur al campusului, baza materială a USV.

Elevii claselor a X-a A, a X-a C şi a XI-a C au vizitat săli de curs, laboratoare, săli de seminarii, au stat în bănci alături de studenţi care le-au împărtăşit experienţe proprii privind  Programul Work and Travel, care oferă studenţilor posibilitatea de a munci şi călători în S.U.A. pe perioada vacanţei de vară, sau despre programele Erasmus, care îşi propun stimularea colaborării interuniversitare, între universităţile europene etc.

A urmat apoi biblioteca universităţii şi una din sălile de lectură. Universitatea dispune de bibliotecă proprie dotată cu 6 săli de lectură, 429 de locuri şi un fond de carte de peste 275.000 de volume, editură şi tipografie care asigură multiplicarea îndrumarelor de laborator, a cursurilor şi a altor materiale didactice necesare procesului de învăţământ superior.

Printre facilităţile pe care le oferă USV studenţilor şi care au fost vizitate de elevii Liceului cu Program Sportiv, se numără:  Complexul de nataţie şi kinetoterapie, care cuprinde bazin de înot, vestiare, săli de pregătire fizică, cabinete didactice, cabinete de kinetoterapie; restaurantul universitar modernizat, ce asigură masa pentru 1200-1400 persoane pe zi; Auditorium-ul Joseph Schmidt, care dispune de 240 de locuri şi este destinat manifestărilor culturale; terenul de sport cu gazon artificial şi pistă de alergare, în suprafaţă de 2.400 m2, acoperit cu balon presostatic, amenajat pentru jocuri sportive; sala de sport modernizată.

sa_experimentam_studentia

Activitatea de astăzi s-a dorit a fi o nouă etapă în orientarea școlară și profesională de mai târziu a elevilor. Alegerile privind orientarea școlară și profesională pe care le au de făcut elevii ulterior trebuie realizate în condiții optime deoarece sunt un factor important al dezvoltării complexe, armonioase și integrale a personalității, ale formarii unei calificări profesionale elevate, competente și eficiente.

În baza unei convergențe reale dintre ce poate și ce dorește elevul, și certitudinea ce i-o oferă societatea privind viitorul sau profesional, el este stimulat afectiv să muncească mai bine, să obțină rezultate școlare și profesionale superioare. De aceea, alegerea școlii și profesiei de către fiecare elev înseamnă un moment vital în dezvoltarea personalității și profesionalității fiecărui tânăr.

Redactat: Prof.