„ Memory Against Inhumanity: people with mental disordersunder totalitarian regime in Europe”

Proiectul„ Memory Against Inhumanity: people with mental disordersunder totalitarian regime in Europe” a fost finanţat de UniuneaEuropeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”.

Proiectul a permis întrunirea a 320 de cetăţeni, dintre care 290 originari din oraşul Suceava și 30 de cetățeni din județul Suceava, România.

„Memorie istorică europeană

În cadrul acestui proiect, au fost organizate 3 evenimente:

Evenimentul 1 a permis întrunirea a 49 de cetăţeni, dintre care 45 originari din oraşul Suceava,România și 4 din mediul rural al județului Suceava, România.

Evenimentul a avut loc la Centrul Județean de Resurse și Asistenț ă Educațională Suceava în data de 10 octombrie 2018, ziua internațională a Sănătății mintale.

Evenimentul a fost consacrat seminarului ”Sănătatea mintală a tinerilor într-o lume a schimbărilor” organizat de CJRAE Suceava în parteneriat cu LPS Suceava.

Participanții au aflat despre proiectul MAI + Memory Against Inhumanity: people with mental disorders under totalitarian regime in Europe” derulat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2019. Au fost prezenți reprezentanți din partea:

  • ISJ Suceava – inspector Tatiana Vîntur, Lazăr Gheorghe – inspector școlar general;
  • Universitatea ” Ștefan cel Mare” Suceava – Adina Colomeischi, decan Facultatea de Științe ale Educației;
  • Clinica Aliat Cîmpulung Moldovenesc- Alina Ciupercovici, director;
  • ANITP Suceava – Laura Stadler, inspector de specialitate ANITP;
  • Asociația Județeană Sportul pentru toți – Mihai Androhovici – președinte AJSPT Suceava;
  • Media locală – Viva FM – Cătălin Brăteanu
  • Consiliul Județean al Elevilor Suceava – Adrian Barbaroş, pre edinte;
  • CJRAE Suceava- Maria Pavelescu – director.

Au fost prezentate rezultatele chestionarelor la care au răspuns cei 75 de elevi din cele 3 licee participante la proiect. Invitații la conferință au încercat să răspundă la întrebarea:

Care sunt factorii de mediu care ar putea influența negativ starea de bine, iar în unele cazuri ar putea conduce la probleme de sănătate mintală în rândul tinerilor?

Cadrele didactice participante au fost interesate de tematica seminarului și au formulat o mulțime de întrebări la care au răspuns invitații. De asemenea am prezentat rezultatele vizitei de studiu la Auschwitz.

Am informat participanții despre filmele la care elevi lucrează și linkurile către filme.

Seminarul s-a desfășurat pe parcursul a 3 ore. Poze de la eveniment se găsesc pe site-ul CJRAE Suceava.

Evenimentul 2 a permis întrunirea a 237 de cetăţeni/elevi, toți originari din oraşul Suceava.

Evenimentul a avut loc la Suceava, în data de 30 Octombrie 2018 și a fost consacrat diseminării proiectului ”Memory Against Inhumanity: people with mental disorders under totalitarian regime in Europe” finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”

Evenimentul 3 a permis întrunirea a 34 de cetăţeni/cadre didactice, dintre care 27 originari din oraşul Suceava și 7 cadre didactice din mediul rural din județul Suceava, România.

Evenimentul a avut loc la sala multimedia a Liceului cu Program Sportiv Suceava în data de 27 decembrie 2018 și a fost consacrat întâlnirii lunare a membrilor Asociației Educatorilor Suceveni.

Scopul activității a fost promovarea toleranței, a acceptării persoanelor care sunt diferite de ceilalți și prevenirea discriminării de orice fel. Au fost prezentate activită ile din cadrul proiectului MAI+ śi ce s-a întâmplat cu personele cu boli psihice în perioadele de totalitarism din UE.

Activitatea a fost organizată de Liceul cu ProgramSportiv Suceava în parteneriat cu Asociația Educatorilor Suceveni.

Proiectul MAI – română

Project MAI – english

Foto 1Foto 2Foto 3