Handbaliști de excepție

O tripletă de sportivi deosebiţi din generaţia 1980: Adomnicăi Cristian, Irimescu Gheorghe Alexandru, Pancu Mihuţ. Prima medalie o cuceresc în 1995, la prima lor mare competiţie la care participă, bronz la juniori III. Urmează un argint la juniori II, un bronz la juniori I şi din nou argint în Campionatul Naţional al Liceelor. Componenţi ai loturilor naţionale de juniori, tineret şi seniori, au jucat pentru România în toate cele trei ipostaze. Deşi uneori au fost adversari, au rămas prieteni pentru totdeauna.

adomnicai_cristian_handbal_lps_suceavaPrimul, Adomnicăi Cristian a evoluat la Poli Timişoara, Piatra Neamţ, Reşiţa, după care revine acasă la Suceava, având în palmares două Cupe ale României. Aici se integrează bine în echipă şi reuşeste cu aceasta să joace o finală de Cupa Challenge.

 

 

ghita_irimescu_handbal_lps_suceavalGhiţă Irimescu, după o perioadă la Poli Timişoara, devine component de bază la HC Minaur Baia Mare, participând cu echipa la multe jocuri  din campionatul naţional şi în cupele europene. Din sezonul 2004-2005 apără culorile celor din Reşiţa, Handball Team UCM, formaţie cu care a câştigat de trei ori Cupa Challenge. Iată ce scrie Prosportul de spre el: Gheorghe Irimescu e un pivot atipic. Pe un post dominat de gi­­ganţi, jucătorul de numai 1,84 metri uimeşte prin eficacitate. Irimescu este motorul Reşiţei. …„Ghiţă“ se impune prin constanţă şi polivalenţă, punând umărul la toate fazele jocului: atac, apărare şi contraatac. Născut la Suceava şi stabilit în Baia Mare, Irimescu atinge vârful carierei la UCM Reşiţa”.Deşi a mai cochetat cu echipa naţională şi înainte, în această perioadă devine jucător de bază al reprezentativei României, cu care participă la numeroase competiţii oficiale, cea mai importantă fiind Campionatul Mondial din Croaţia 2009. In 2007 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

pancu_mihut_handbal_lps_suceavaPancu Mihuţ, după Poli Timişoara, a jucat pentru Lignitul Tg. Jiu, Steaua Bucureşti, UCM Reşiţa, Suceava. Are un palmares impresionant: câştigător al Cupei Romaniei cu Steaua Bucuresti în 2007, câştigător al CHALLENGE CUP cu Steaua Bucuresti în 2006, dublu câştigător al CHALLENGE CUP cu UCM Reşiţa în 2008 si 2009.

Cei trei au fost permanent urmăriţi de un alt sportiv din generaţia 1981, Grigoraş Dan Vasile. Titular în naţionala de juniori pe postul de extremă dreaptă, după absolvire se transferă la Fibrexnylon Piatra Neamţ, de unde ajunge în campionatul Franţei. O accidentare gravă pune capăt activităţii competiţionale a unui sportiv de certă valoare.

andrei_iulian_handbal_lps_suceavaUn adevărat păzitor al porţii, Andrei Iulian  reuşeşte cu echipa două medalii de argint la juniori II şi III, una de bronz la juniori I şi o medalie de aur în competiţia rezervată liceelor. Bate de tânăr la porţile naţionalei României şi reuşeşte cu aceasta o calificare la Campionatul European şi un onorant loc IV în 2001 la turneul final al acestei competiţii, iar în anul 2002 la acelaşi Campionat European un loc VI. Joacă la Ambro Suceava după care se transferă la Fibrexnylon Săvineşti Piatra Neamţ, unde devine campion al României, dublu câştigător al Cupei României, participând cu aceasta în Cupa Campionilor Europeni. Trece apoi şi  apără cu succes poarta echipei CSM Leonardo Oradea, apoi revine la CSU Suceava, unde reuşeşte o participare în finala Cupei Chellenge.

Generaţia 1983 a fost dominată de sportivii de excepţie: Bernicu Răzvan Andrei , Chiruţ Adrian şi Mitrea Adi.

razvan_bernicu_handbal_lps_suceavaPrimul, Răzvan Bernicu, cu o salbă de medalii cucerite în campionatele de juniori (trei de aur, două de argint şi una de bronz) se transferă în Franţa la HBC Moirans en Montagne, apoi la ESVL-HBC Villeneuve Loubet. La revenirea în ţară joacă în Liga Naţională la echipele Universitatea Suceava, CSM  Leonardo Oradea şi HC Baia Mare. Pleacă din nou în Franţa unde joacă şi antrenează formaţia din campionatul regional al Aquitaniei, HC Champcevinel.

chirut_adrian_handbal_lps_suceavaAl doilea, Chiruţ Adrian, are şi el trei titluri de campion şi două de vicecampion la juniori, fiind convocat la loturile  naţionale de juniori şi tineret, dar fără a participa la vreo competiţie majoră oficială.  Joacă  pentru Suceava, iniţial la Ambro, fiind încă junior, apoi la CSU Suceava, Dinamo București, Lignitul Tg. Jiu

mitrea_adi_handbal_lps_suceavaMitrea Adi este de două ori campion naţional şi o dată vicecampion cu LPS Suceava în campionatele de juniori. A jucat la Suceava, la LPS, Ambro, CSU și Dunărea Călărași. Cea mai bună performanţă o reprezintă finala Challenge Cup din 2009.

Urmează „careul de aşi”, aşa cum au fost denumiţi Rohozneanu Dan Mihai, Ciubotariu Florin, Tcaciuc Ioan şi Şoldănescu Bogdan. Toți au un palmares de invidiat: trei titluri de campioni naţionali, un titlu de vicecampioni naţionali şi de două ori medaliile de bronz în campionatele republicane de juniori, două medalii de aur şi titlurile de campioni naţionali la  Olimpiada Sportului Şcolar. La acestea, Şoldănescu Bogdan (Budi, cum este  cunoscut ) fiind mai mic cu un an, a mai adăugat încă două medalii de aur, una în campionatul naţional şi una în cadrul Olimpiadei Sportului Şcolar. Toţi patru au făcut şi fac parte din lotul naţional al României, iniţial la juniori, apoi la tineret şi seniori . Au numeroase participări internaţionale, performanţele cele mai înalte fiind reprezentate de locul VI ocupate la Campionatul European de Tineret din Letonia şi acelaşi loc VI la Campionatul Mondial de Handbal Tineret din Ungaria.

taciuc_ioan_handbal_lps_suceavaLa absolvire fiecare a ales să joace unde a dorit. Tcaciuc Ioan la Suceava. Cea mai bună performanţă o reprezintă finala Challenge Cup din 2009.

 

rohozneanu_dan_handbal_lps_suceavaRohozneanu Dan Mihai pleacă la Fibrexnylon Săvineşti Piatra Neamţ, iar apoi la UCM Reşiţa. Îşi îmbogăţeşte palmaresul de la juniori cu alte trofee câştigate ca senior: câştigător al Cupei Romaniei în 2004 cu FIBREX NYLON Săvineşti. Este triplu câştigator CHALLENGE CUP cu UCM Reşiţa: 2007, 2008 si 2009. Participă cu echipa naţională la numeroase competiţii, printre care Campionatul Mondial din Croaţia. In 2007 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

ciubotariu_florin_handbal_lps_suceavaCiubotariu Florin are acelaşi traseu ca şi Rohozneanu Mihai: merge la campioana României de atunci Fibrex Piatra Neamţ, apoi la Reşiţa, este triplu câştigator CHALLENGE CUP cu UCM Reşiţa în 2007, 2008 si 2009, participă cu echipa naţională Croaţia la jocurile din calificari şi la Campionatul Mondial din Croaţia. In 2007 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

soldanescu_bogdan_handbal_lps_suceavaŞoldănescu Bogdan pleacă la HCM Constanţa, cu care este de patru ori campion al României, câştigă eventul, cupa şi campionatul în 2006, joacă în grupele Ligii Campionilor, iar atunci când nu se poate în cea mai titrată competiţie, se mulţumeşte şi cu Cupa Cupelor. În această competiţie europeană joacă o finală, pierdută din păcate. Are ocazia să evolueze în compania „galacticilor” din handbal (THW Kiel, Montpellier HB, spre exemplu).

zvanciuc_sergiu_handbal_lps_suceavaDouă  medalii de aur, 1 de argint, 2 de bronz la juniori, acestea este palmaresul jucătorului Zvanciuc Sergiu, cel care a crezut cu greu că are potenţial şi că poate deveni un bun jucător. Joacă la CSU Suceava şi se poate mândri că a ajuns într-o finală de cupă europeană.

cioltan_marius_handbal_lps_suceavaAu trecut pe la lotul naţional, Brădăţan Costel şi Cioltan Marius Cătălin, acesta din urmă confirmând şi devenind titular în echipa României  cu care reuşeşte o calificare la Campionatul European de Juniori din Serbia & Muntenegru,  unde ocupă locul 15. A jucat puţin la Univesitatea Suceava, apoi la Poli  Iaşi, renunţând la activitatea competiţională prea devreme.

bradatan_costel_handbal_lps_suceavaBrădăţan Costel, care pe lângă aur mai deţine un loc III în Campionatul Naţional de Juniori III, a participat la câteva tabere de pregătire a lotului naţional şi chiar în jocuri amicale. La absolvire se transferă la o echipă de  primă mărime, HC Minaur Baia Mare care activa în Liga Naţională , apoi la CS Universitatea Suceava.

ciurca_bogdan_handbal_lps_suceavaPromoţia următoare, 2006,  este dominată de Curcă Bogdan, care la absolvire se transferă la Bistriţa în Liga Naţională. Revine acasă la CSU Suceava şi caută să prindă un loc între titularii echipei.

Absolventi din  promoţiile 2007-2009 sunt reprezentaţi de Andrianu Adrian, Stiinţa Bacău, Adomnicăi Cătălin,  Dumitraş Răzvan şi Poenaru Octavian,  care au ales să-şi continue pregătirea la CSU Suceava, la fel ca şi următorii absolvenţi Bahan Marius şi Negruşeri Dan.

ilii_alin_handbal_lps_suceavaIlii Alin şi Sandu Mihai, cooptaţi la Centrul de Excelenţă de la Sighişoara, jucători componenţi ai loturilor naţionale cu participări multiple în competiţii oficiale internaţionale. Ilii Alin la absolvire a optat pentru HC MINAUR Baia Mare, apoi CSU Suceava.

sandu_mihai_handbal_lps_suceavaSandu Mihai a optat pentru CSU Suceava, în liga națională, apoi HC Vaslui.

Aceași promoție 2012, Tîrzioru Stefan rămâne la Suceava, în liga națională cu CSU.

 

burlacu_gabriel_handbal_lps_suceavaBurlacu Gabriel, component al loturilor de juniori și tineret ale României, cu participare la numeroase competiții internaționale, a rămas fidel orașului Suceava, echipei CSU.

Redactat: prof. Petru Brîndușe