Educație prin film

Nu credeam că propunerea de vizionare a unui film și apoi tragerea unor concluzii va avea o așa mare audiență și implicare din partea elevilor din clasa a XII-a B (prof.diriginte Brîndușe Petru)
Având la bazã o incredibilă poveste adevărată, ANTRENORUL CARTER (Coach Carter) reprezintã una din lecţiile de viață pe care cinematografia ni le oferă.
Ken Carter, deţinător al unui magazin sportiv de succes, accepta postul de antrenor de baschet la fostul său liceu, dintr-o zonă săracă din Richmond, unde fusese un jucător de succes. Dezamăgit de atitudinea jucătorilor şi de abilitățile lor sportive, Carter porneşte să le schimbe pe amândouă. Impune un regim de disciplină prin contracte scrise ce includ reguli privind pregătirea sportivă, dar și purtarea, ținuta, prezența la ore şi note bune pentru a fi permis să joci în echipa lui. Rezistenta iniţială a băieţilor devine din ce în ce mai mică în timp ce echipa condusă de Carter devine imbatabilă. Totuşi, când echipa devine prea încrezătoare și începe să încalce regulile lui Carter, jucătorii având note din ce în ce mai mici, el acţionează imediat. Spre groaza echipei, a şcolii şi a comunităţii, Carter anulează toate activităţile echipei şi închide terenurile până când echipa va da dovadă de îmbunătăţirea vizibilă a rezultatelor academice. În dezbaterea care a urmat, Carter luptă pentru a-şi păstra metodele, iar atunci când întreaga comunitate, colegii profesori, presa, sunt împotriva principiilor lui, preferă să-și anunțe demisia. Nu este lăsat tocmai de jucătorii lui, care au înțeles că trebuie să se bazeze și pe altceva, nu numai pe sport, pentru viitorul lor. Așa află în final că i-a influenţat mai mult decât credea că este posibil.
Prima activitate din săptămâna „Școala Altfel” s-a constituit ca o activitate cu un impact educativ semnificativ asupra elevilor. Din discuțiile purtate pe marginea celor vizionate, unii dintre elevi s-au regăsit în personajele filmului vizionat și s-au desprins concluzii importante, printre care și aceasta: „victoria în sport e cheia victoriei în viață”.