Atelier de creație literară ” Scriitor pentru o zi”

Ce-ar fi dacă am da frâu liber imaginaţiei noastre?!… Ce-ar fi dacă, asemenea unor păpuşari, am mânui cuvintele care dau glas gândurilor noastre?!… Ce-ar fi dacă ne-am transforma în scriitori, măcar pentru o zi sau poate pentru câteva clipe?!…

Elevii clasei a XI-a E Filologie,  de la Liceul cu Program Sportiv Suceava,   coordonaţi de d-na prof. Agnes-Monica Popescu, au răspuns acestei provocări şi, timp de două ore, au experimentat condiţia artistului, demiurg al cuvintelor, în cadrul Atelierului de creaţie literară, intitulat sugestiv „Scriitor pentru o zi”, având scopul de a le dezvolta elevilor competenţele de scriere creativă. Activitatea a avut loc pe 25 februarie 2016, în biblioteca liceului, cu sprijinul d-lui bibliotecar, Gabriel Chiricheş, fiind inclusă în Proiectul Naţional „Cartea, prietena mea”, coordonat la nivelul Liceului cu Program Sportiv de d-na prof. Loredana Mureşan. Proiectul are drept scop central formarea unor atitudini pozitive ale elevilor faţă de cărţi şi orientarea lor spre lectură.

În cadrul Atelierului de creaţie literară, elevii din clasa a XI-a E au fost împărţiţi pe grupe şi au lucrat în cadrul celor patru ateliere de lucru. Produsele finale au constat în 4 colaje realizate în urma fiecărei activităţi: o naraţiune în care elevii au inserat un citat dintr-un text scris de Ana Blandiana; versuri create de elevi, pornind de la câţiva termeni extraşi din poezii scrise de Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu şi integraţi în textele proprii; caligrame (poeme în care dispoziția grafică în pagină formează un desen care are o legătură cu subiectul textului) inspirate de opera poetului francez Guillaume Apollinaire; prezentarea unor citate extrase din cărţile preferate ale elevilor.

Activitatea și-a atins scopul însăși prin modul de desfășurare și prin implicarea de care au dat dovadă întregul grup de participanți.

Redactat: Prof. Popescu Agnes-Monica